Ştim, nu ai vrut să îţi arzi pielea la soare. Totuşi ai stat prea mult pe plajă, iar în câteva ore deja simţi efectele arzătoare pe pielea ta. Aşadar, la primul semn, mergi la umbră şi urmează câteva sfaturi de la experţi. Nimeni nu este perfect şi se poate întâmpla să apară o arsură solară. Dar este important să o iei în serios şi să nu mai repeţi experienţa din nou. Riscul pentru cancer de piele se dublează dacă ai avut mai mult de cinci episoade de arsuri solare.


1. Acţionează rapid pentru a răci pielea

Dacă te afli lângă o piscină, lac sau ocean, fă o baie rapidă pentru a răci pielea, dar numai pentru câteva secunde, astfel încât să nu prelungeşti expunerea. Apoi, acoperă-te cu un prosop sau o eşarfă subţire şi mergi imediat la umbră. Continuă să răceşti zona arsă cu comprese reci. Poţi folosi gheaţă pentru o compresă rece, dar nu aplică gheaţa direct pe piele. Alternativa este un duş rece, scurt şi evitarea săpunului care ar putea irita pielea şi mai mult.

2. Hidratarea în timp ce pielea este umedă

În timp ce pielea este încă umedă, utilizează o loţiune delicată hidratantă  (evită loţiunile pe bază de petrol sau ulei, care pot menţine căldura pe suprafaţa pielii, înrăutăţind senzaţia de arsură). Repetă aplicarea loţiunii pentru a păstra hidratarea pielii în următoarele zile.

3. Reducerea inflamaţiei

La primul semn de arsuri solare, administrarea unui medicament antiinflamator cum ar fi ibuprofenul, sau aspirina, poate ajuta la ameliorarea disconfortului şi la reducerea inflamaţiei. Poţi continua să iei aceste medicamente conform instrucţiunilor, pînă când senzaţia de arsură este micşorată.
De asemenea, puteţi utiliza o cremă cu cortizon 1 % pentru câteva zile, care ajută la ameliorarea arsurii. Aloe vera calmează cu succes arsurile uşoare şi este, în general, considerată sigură.
Poartă haine lejere, moi şi respirabile, pentru a evita iritarea ulterioară a pielii şi nu te mai expune la soare.

4. Hidratează-te

Arsurile solare atrag fluidele către suprafaţa pielii, contribuind la vindecarea zonelor afectate. Astfel, este posibil să te deshidratezi, iar lichidele trebuie suplimentate, astfel încât să menţii hidratarea la un nivel optim. Apa şi băuturile sportive ajută la refacerea electroliţilor, imediat şi în timp ce pielea se vindecă.

5. Trebuie să mergi la medic?

Ar trebui să soliciţi ajutor medical dacă pielea ta sau a unui copil prezintă vezicule severe pe o mare parte a corpului, ai febra şi frisoane, sau te simţi confuz. Nu te scărpina şi nu sparge băşicile care pot apărea, pentru că rişti să te infectezi.

Concluzie: Chiar dacă pielea se va vindeca, daune reale au fost făcute. Repetarea arsurilor solare presupune un risc substanţial pentru apariţia cancerului de piele şi îmbătrânirea prematură a pielii. Aminteşte-ţi mereu cât de rău s-au simţit arsurile solare, apoi promite-ţi să te protejezi de soare în fiecare zi, tot anul!

The following two tabs change content below.

Levi

Latest posts by Levi (see all)